WELCOME



Thursday, February 3, 2011

Kerepek Ngaku




Masa pergi pacific Alor Star, mycikgu tengok dalam satu rak sayur-sayuran tu, banyak benda alah macam gambar di sebelah ni, saiz macam bawang besar, tapi putih. Apa dia tak pernah tengok. Lps search di internet baru mycikgu tahu namanya arrowhead, sebab dia ada tombak tajam di atas Gambar sebelah dah buang kulit dan tombak. Cuma ada musim perayaan Chinese New Year, sebab ia merupakan salah satu makanan tradisi musim perayaan.

Teringin juga nak try, so during our next trip to tesco SP, mycikgu pun berebut2 lah dgn nyoya2 lain tu, memilih ubi ngaku. Mycikgu pun tak berapa sure, nak pilih yang macam mana tap buat-buat pandai lah. Timbang punya timbang, 2 kg dah mycikgu pilih. Harga dalam Rm 6 lebih.

Sampai kat rumah Laguna, mycikgu terus mengupas, shredder yang beli kat tesco, hampaih betul tak boleh pakai nampak ja cantik. Last2 kena guna pisau dan hiris nipis2. Nak goreng kena minyak banyak, baru dia ranggup. Rasanya memang sedap, halus, manis dan ada rasa tersendiri. kalau dihiris nipis lagi lah ranggup.

Jenuh juga nak menghabiskan 2 kg tu, tak larat akhirnya mycikgu simpan separuh untuk goreng bila2 senang nanti. Akhirnya malam pertama CNY tu, mission accomplish... tersangatlah lakunya, esok kena beli lain lah nampaknya. Ramai peminat rupanya kerepek ngaku ni.

5 comments:

Nori said...

Salam perkenalan.
Lompat masuk dari blog Datin Dr Fauziah ni.
Saya tahu masak dengan lauk saja. Macam ubi la kan, ada rasa lemak sikit.

DDrfauziah said...

Aslmkm.
TQ kerana follow Kak G ya.
Sebagai sokongan moral, Kak G juga follow balik.
Memang orang Pendang?

mycikgukita said...

Thanks Nori and DDrfauziah... saya asal Temerloh , sekarang duduk pendang. Nori , masak dengan lauk, macam mana pulak tu.

eja said...

wah..nampak macam sedap..nyum..nyum

siti ajar bt yaakob said...

salam ziarah..tq for following..sbnarnya sy pun tertarik dgn ngaku ni..tengok tramai bab and nyonya beli..cuba tanya diaorang mcm mana masak,..katanya buat sayur..tapi tak prnah cuba..insyaallah bole la nak try gak krepek ngaku tu..mesti sedpppp