WELCOME



Wednesday, June 10, 2015

lawatan ke Aoulukprachasan School

bahagian bawah bas yang diconquer oleh kami tiga orang

di hadapan papan tanda nama sekolah

Pengetua bersama guru dan murid sekolah AoLuk

kami-kami delegasi

terharu dengan sambutan
pelajar berbaris dikiri kanan laluan masuk, perarakan didahului dengan pasukan penari dan pemain muzik
jauh juga lah nak sampai ke pentas

ooppss.. nak tunjuk lagi bas yang selesa ni

Pelajar yang dibawa bersama untuk membuat persembahan bersama kak chik

hari ke dua, bermalam di resort dekat dengan laut.. laut mana..laut..

tepi laut yang tak nampak laut

persembahan ... ada 11 persembahan semuanya sebelum jamuan makan

cantik kan bas.. dengan lampu berwarna warni waktu malam

28/5/2015 - 30/5/2015

lawatan penandaarasan ke aolukprachasan

Pada Februari yang lepas, kami menerima sepucuk surat: we would like to visit your school... maka Vroom...Vrooooommmm.. la kami stat enjin dan masuk gear laju. Alhamdulillah semua berjalan lancar.
Sempena cuti pertengahan tahun ini, kami ambil kesempatan untuk buat lawatan balas. Sekolah tu terletak di wilayah Krabi, Thailand.. lebih kurang 7 jam perjalanan menaiki bas... hanya yang tabah saja sanggup mengharungi perjalanan ini..

Ini lah bas nya. Nasib baik bas ni cantik dan selesa

bertolak dari sekolah pukul 3 ptg, iaitu selepas tamat sesi persekolahan hari Khamis tu, pukul 12 malam baru sampai ke hotel penginapan. Apa lagi, terus tidur ja, tak dan nak jalan-jalan dah.

Friday, April 24, 2015

teruskan cerita ini...

dah setahun lebih zaman peralihan, terkedu seketika, tak tahu nak tulis apa kerana menyesuaikan diri dengan tempat baru, jawatan baru...
medan ini akan diteruskan dengan pengalaman baru yang tentunya akan jadi lama selepas menyusur masa.
yang kecil dah jadi besar (TJ 6 tahun lepas)
yang kanak2 dah jadi remaja Hamizah (6 tahun lepas)
yang tak berapa tua dah jadi tua (kami 6 tahun lepas)



Friday, November 22, 2013

2013 hampir menutup tirainya..
sebagai yang bertanggung jawab tentang kokurikulum tahun ini banyak juga pencapaian yang membanggakan. Kebanyakkannya di bidang sukan dan permainan. Pertandingan di bidang ko akademik masih terlalu banyak yang perlu diberi perhatian dan penambahbaikan. Sepanjang pemerhatian apa-apa pertandingan perlulah latihan supaya ia membuahkan kejayaan. Tapi di bidang ko akademik latihan amat kurang dititik beratkan. Hairan juga, bidang sukan dan permainan ramai juru latih yang sanggup berhujan dan panas , berdiri, berlari melompat di tengah padang, menitis keringat dan lenguh kaki sampai sakit-sakit urat. Juru latih - juru latih ni tak pernah berkira tentang masa dan tenaga yang dicurahkan.
Bandingkan dengan pertandingan ko akademik seperti pidato, bahas, tilawah dan lain-lain, di mana latihan boleh dijalankan di tempat yang lebih selesa, teduh, berhawa dingin.. kurang pula komitmen mereka untuk melatih peserta.  Selalu tak sempat, banyak kerja dan menganggap pertandingan kokurikulum akademik ni hanya mengganggu tugasan harian dan bukan core business pun.
Mungkin tahun 2014 rezeki untuk menjuarai kokurikulum akademik pula.
syabas dan terima kasih kepada semua jurulatih, guru pengiring, peserta-peserta yang membanggakan sekolah. Jasa dan bakti semua amatlah dihargai. Semoga 2014 kita akan lebih berjaya...
Terima kasih kerana telah mengharumkan nama sekolah:
1. pasukan olahraga padang dan balapan - tempat ke dua daerah
2. pasukan hoki lelaki dan perempuan - johan daerah
3. badminton - johan individu perempuan dan  johan bergu perempuan peringkat daerah
4. bola tampar - naib johan pasukan bawah 15 dan bawah 18 perempuan peringkat daerah
5. sepak takraw - ketiga bawah 15 tahun daerah
6. bola sepak - ketiga bawah 18 tahun daerah peringkat daerah
7. bola baling - johan bawah18 tahun perempuan peringkat daerah
8. merentas desa - johan lelaki 15 tahun, dan kesemua peserta mendapat tempat 1 hingga 10
9. piala menteri pelajaran, pasukan padang dan balapan perempuan, : johan daerah dan seterusnya naib johan kebangsaan

12 orang pelajar telah berjaya bertanding hingga ke peringkat kebangsaan iaitu bagi acara bola tampar - 4 orang, hoki - 2 orang dan piala menteri pelajaran - 6 orang.

Bagi pertandingan ko akademik
tahniah: pasukan pantun tempat ke tiga daerah
pasukan choral speaking pun, menjalani latihan yang intensif tapi belum ada rezeki lagi tahun ni.
yang lain2, teruskan latihan dengan komitmen yang tinggi..


Thursday, June 27, 2013

makam Imam Shafie

 Alhamdulillah, semasa lawatan ke Mesir, kami sempat di bawa menziarahi masjid Imam Shafie di mana terletaknya makam Imam Shafie.


 Terlupalah pulak, dah berapa tahun masjid ini, tapi ianya terletak di sebuah perkampungan yang sunyi, suasana di dalamnya pulak aman dan tenteram. Terasa amat tenang ketika berada di dalamnya. Menurut kata suami yang mengambil wudu' untuk solat tahiyatul masjid airnya sangat sejuk, walaupun cuaca di luar panas.

 Seni binanya cantik sebagaimana masjid2 lain di Mesir.
 Pemandangan di luar. Biasa dah kat Mesir ni, asal nak masuk masjid, kasut kena simpan di rak kasut, nak keluar nanti ambil, dan kena bayaran, katanya sedekah. Kadang2 keadaan ini menyebabkan rasa kurang senang di kalangan pelawat. Maklumlah, kami baru sampai, duit kecilpun belum ada, sebab belum sempat shopping. Keadaan ini hanya untuk pelancong sahaja. kalau orang tempatan tak da pulak kalau diperhatikan.


 lorong jalan keluar daripada kawasan masjid. Agak menghairankan, kawasan dan masjid yang amat tinggi nilai sejarahnya nampak macam tak dipedulikan. Tiada baik pulih dan penyelenggaraan.
 Bila nampak pelancong datang, penduduk berhampiran siap tunggu dekat bas, untuk minta sedekah.
 siapalah yang boleh translate kan sign board ni, yang faham cuma Masjid Imam Shafie.. yang lain tak tau.





Friday, June 14, 2013

Mesir day 2


Hari ke 2 di Mesir, kami di bawa ke Qorun lake, katanya, disinilah harta qorun tersimpan. Tasiknya luas, airnya payau. kebanyakkan penduduk di area ni bekerja sebagai petani dan nelayan. Dalam perjalanan, nampak padang pasir dan tanah tandus, tapi ada juga kawasan yang menghijau. Kerajaan Mesir telah membina satu tali air untuk mengairi kawasan ini. di Mesir tak da hujan, sebab tu kita nampai pokok2, bangunan2 diselaputi debu. Bertuahnya Malaysia kerana menerima hujan sepanjang tahun.
tasik Qorun   
Perjalanan ke tasik ni lebihkurang 1 jam, oleh kerana perbezaan masa, depa pagi, kita tengah malam, ramai yang terlena dlm bas.
Kawasan pertanian di sekitar tasik Qorun, rumput untuk makanan ternakan.


Balik dari tasik Qorun, makan tengah hari di restoren ni, bangunan2 di mesir ni, dari luar designnya tak glamour langsung , mungkin cepat berdebu,  tapi interiornya, memang menarik.

Tekak Mesir dan tekak malaysia memang tak sama, tapi nak ubah selera tu bolehlah, dapat pengalaman baru. Makanan mereka kurang berperisa, tawar tak cukup rasa. karot dan timun memang tak tinggal, begitu juga roti bulat. mesti ada, yang penting, nasi ada.
Perjalanan dari satu tempat ke satu tempat mengambil masa yang lama kerna kesesakan lalu lintasnya. Maklum lah di Cairo saja penduduknya 28 juta orang, sangat padat. Kebersihan persekitaranpun, kurang terjaga kerana kekurangan kaki tangan agaknya, kut ya pun, janganlah buang sampah merata2.
Selepas makan tengah hari kami di bawa ke masjid Imam Shafie.


Mesir part one

Salam semua...
dah lama tak mengupdate, tak da cerita baru untuk catatan.
Alhamdullillah, baru2 ni, cuti pertengahan tahun yang lepas, mycikgu berkesempatan ziarah dan umrah. Mula-mula ziarah ke Mesir, kemudian baru meneruskan perjalanan ziarah ke Madinah dan sterusnya umrah Mekkah. kira2 16 hari jugalah, meninggalkan Malaysia, group kami semua 41 orang termasuk mutawif pergi dengan pakej andalusia. All in one RM 7 190.00.

penerbangan ke Mesir mengambil masa 9 jam lebih, dan transit dulu di Bangkok lebihkurang 1 jam. Lenguh juga la, duduk dlm k.terbang. Sampai di Mesir lebih kurang pukul 5 pagi,waktu Mesir, yang mana waktunya lewat 6 jam dari Malaysia, kira kami time travel 6 jam kebelakang.. untung lah. 
Di airport dah ada ejen yang menunggu, uruskan beg, kami cuma beratur utk cop pasport saja. Kalau ikutkan memanglah, waktu malaysia dah 11 pagi lebih, tapi kami terus dibawa berjalan2, tanpa mandi.. he he. Nasib baik sempat juga gosok gigi dan cuci muka masa kat airport kaherah.
nasib baik dalam k,terbang dah makan 3 kali, kalau tak mesti lapar kerana breakfast akan di serve lebih kurang pukul 2 petang waktu Malaysia.
Pertama2 kami di bawa melawat ke tugu peringatan mereka Anwar Sadat tomb dan juga the unknown soldiers . Sebuah dataran yang luas, bertentangan dengan universiti Al Azhar.
Kemudian baru dibawa ke sebuah restoren untuk sarapan. Selepas sarapan, kami ziarah ke masjid Ibn Al Asr, sahabat nabi, salah sebuah masjid tertua di Kaherah. Sembahyang jamak kat situ dan seterusnya check in hotel. Dalam pukul 4, tamatlah sesi lawatan, kami cek in hotel dan berehat . Lawatan akan disambung keesokannya.