WELCOME



Friday, November 22, 2013

2013 hampir menutup tirainya..
sebagai yang bertanggung jawab tentang kokurikulum tahun ini banyak juga pencapaian yang membanggakan. Kebanyakkannya di bidang sukan dan permainan. Pertandingan di bidang ko akademik masih terlalu banyak yang perlu diberi perhatian dan penambahbaikan. Sepanjang pemerhatian apa-apa pertandingan perlulah latihan supaya ia membuahkan kejayaan. Tapi di bidang ko akademik latihan amat kurang dititik beratkan. Hairan juga, bidang sukan dan permainan ramai juru latih yang sanggup berhujan dan panas , berdiri, berlari melompat di tengah padang, menitis keringat dan lenguh kaki sampai sakit-sakit urat. Juru latih - juru latih ni tak pernah berkira tentang masa dan tenaga yang dicurahkan.
Bandingkan dengan pertandingan ko akademik seperti pidato, bahas, tilawah dan lain-lain, di mana latihan boleh dijalankan di tempat yang lebih selesa, teduh, berhawa dingin.. kurang pula komitmen mereka untuk melatih peserta.  Selalu tak sempat, banyak kerja dan menganggap pertandingan kokurikulum akademik ni hanya mengganggu tugasan harian dan bukan core business pun.
Mungkin tahun 2014 rezeki untuk menjuarai kokurikulum akademik pula.
syabas dan terima kasih kepada semua jurulatih, guru pengiring, peserta-peserta yang membanggakan sekolah. Jasa dan bakti semua amatlah dihargai. Semoga 2014 kita akan lebih berjaya...
Terima kasih kerana telah mengharumkan nama sekolah:
1. pasukan olahraga padang dan balapan - tempat ke dua daerah
2. pasukan hoki lelaki dan perempuan - johan daerah
3. badminton - johan individu perempuan dan  johan bergu perempuan peringkat daerah
4. bola tampar - naib johan pasukan bawah 15 dan bawah 18 perempuan peringkat daerah
5. sepak takraw - ketiga bawah 15 tahun daerah
6. bola sepak - ketiga bawah 18 tahun daerah peringkat daerah
7. bola baling - johan bawah18 tahun perempuan peringkat daerah
8. merentas desa - johan lelaki 15 tahun, dan kesemua peserta mendapat tempat 1 hingga 10
9. piala menteri pelajaran, pasukan padang dan balapan perempuan, : johan daerah dan seterusnya naib johan kebangsaan

12 orang pelajar telah berjaya bertanding hingga ke peringkat kebangsaan iaitu bagi acara bola tampar - 4 orang, hoki - 2 orang dan piala menteri pelajaran - 6 orang.

Bagi pertandingan ko akademik
tahniah: pasukan pantun tempat ke tiga daerah
pasukan choral speaking pun, menjalani latihan yang intensif tapi belum ada rezeki lagi tahun ni.
yang lain2, teruskan latihan dengan komitmen yang tinggi..


Thursday, June 27, 2013

makam Imam Shafie

 Alhamdulillah, semasa lawatan ke Mesir, kami sempat di bawa menziarahi masjid Imam Shafie di mana terletaknya makam Imam Shafie.


 Terlupalah pulak, dah berapa tahun masjid ini, tapi ianya terletak di sebuah perkampungan yang sunyi, suasana di dalamnya pulak aman dan tenteram. Terasa amat tenang ketika berada di dalamnya. Menurut kata suami yang mengambil wudu' untuk solat tahiyatul masjid airnya sangat sejuk, walaupun cuaca di luar panas.

 Seni binanya cantik sebagaimana masjid2 lain di Mesir.
 Pemandangan di luar. Biasa dah kat Mesir ni, asal nak masuk masjid, kasut kena simpan di rak kasut, nak keluar nanti ambil, dan kena bayaran, katanya sedekah. Kadang2 keadaan ini menyebabkan rasa kurang senang di kalangan pelawat. Maklumlah, kami baru sampai, duit kecilpun belum ada, sebab belum sempat shopping. Keadaan ini hanya untuk pelancong sahaja. kalau orang tempatan tak da pulak kalau diperhatikan.


 lorong jalan keluar daripada kawasan masjid. Agak menghairankan, kawasan dan masjid yang amat tinggi nilai sejarahnya nampak macam tak dipedulikan. Tiada baik pulih dan penyelenggaraan.
 Bila nampak pelancong datang, penduduk berhampiran siap tunggu dekat bas, untuk minta sedekah.
 siapalah yang boleh translate kan sign board ni, yang faham cuma Masjid Imam Shafie.. yang lain tak tau.





Friday, June 14, 2013

Mesir day 2


Hari ke 2 di Mesir, kami di bawa ke Qorun lake, katanya, disinilah harta qorun tersimpan. Tasiknya luas, airnya payau. kebanyakkan penduduk di area ni bekerja sebagai petani dan nelayan. Dalam perjalanan, nampak padang pasir dan tanah tandus, tapi ada juga kawasan yang menghijau. Kerajaan Mesir telah membina satu tali air untuk mengairi kawasan ini. di Mesir tak da hujan, sebab tu kita nampai pokok2, bangunan2 diselaputi debu. Bertuahnya Malaysia kerana menerima hujan sepanjang tahun.
tasik Qorun   
Perjalanan ke tasik ni lebihkurang 1 jam, oleh kerana perbezaan masa, depa pagi, kita tengah malam, ramai yang terlena dlm bas.
Kawasan pertanian di sekitar tasik Qorun, rumput untuk makanan ternakan.


Balik dari tasik Qorun, makan tengah hari di restoren ni, bangunan2 di mesir ni, dari luar designnya tak glamour langsung , mungkin cepat berdebu,  tapi interiornya, memang menarik.

Tekak Mesir dan tekak malaysia memang tak sama, tapi nak ubah selera tu bolehlah, dapat pengalaman baru. Makanan mereka kurang berperisa, tawar tak cukup rasa. karot dan timun memang tak tinggal, begitu juga roti bulat. mesti ada, yang penting, nasi ada.
Perjalanan dari satu tempat ke satu tempat mengambil masa yang lama kerna kesesakan lalu lintasnya. Maklum lah di Cairo saja penduduknya 28 juta orang, sangat padat. Kebersihan persekitaranpun, kurang terjaga kerana kekurangan kaki tangan agaknya, kut ya pun, janganlah buang sampah merata2.
Selepas makan tengah hari kami di bawa ke masjid Imam Shafie.


Mesir part one

Salam semua...
dah lama tak mengupdate, tak da cerita baru untuk catatan.
Alhamdullillah, baru2 ni, cuti pertengahan tahun yang lepas, mycikgu berkesempatan ziarah dan umrah. Mula-mula ziarah ke Mesir, kemudian baru meneruskan perjalanan ziarah ke Madinah dan sterusnya umrah Mekkah. kira2 16 hari jugalah, meninggalkan Malaysia, group kami semua 41 orang termasuk mutawif pergi dengan pakej andalusia. All in one RM 7 190.00.

penerbangan ke Mesir mengambil masa 9 jam lebih, dan transit dulu di Bangkok lebihkurang 1 jam. Lenguh juga la, duduk dlm k.terbang. Sampai di Mesir lebih kurang pukul 5 pagi,waktu Mesir, yang mana waktunya lewat 6 jam dari Malaysia, kira kami time travel 6 jam kebelakang.. untung lah. 
Di airport dah ada ejen yang menunggu, uruskan beg, kami cuma beratur utk cop pasport saja. Kalau ikutkan memanglah, waktu malaysia dah 11 pagi lebih, tapi kami terus dibawa berjalan2, tanpa mandi.. he he. Nasib baik sempat juga gosok gigi dan cuci muka masa kat airport kaherah.
nasib baik dalam k,terbang dah makan 3 kali, kalau tak mesti lapar kerana breakfast akan di serve lebih kurang pukul 2 petang waktu Malaysia.
Pertama2 kami di bawa melawat ke tugu peringatan mereka Anwar Sadat tomb dan juga the unknown soldiers . Sebuah dataran yang luas, bertentangan dengan universiti Al Azhar.
Kemudian baru dibawa ke sebuah restoren untuk sarapan. Selepas sarapan, kami ziarah ke masjid Ibn Al Asr, sahabat nabi, salah sebuah masjid tertua di Kaherah. Sembahyang jamak kat situ dan seterusnya check in hotel. Dalam pukul 4, tamatlah sesi lawatan, kami cek in hotel dan berehat . Lawatan akan disambung keesokannya.

Thursday, March 14, 2013

Alhamdulillah..

Syukur ke hadrat Illahi, yang maha pengasih dan maha penyayang.
Kesihatan suami semakin baik.
Setelah pembedahan kali ke dua, fasa pemulihan lebih panjang dari pembedahan pertama.
Mungkin 2 kali pembedahan setahun, pulak tu selepas kemo dan radioterapi... badan kurang kuat banding dengan pembedahan kali pertama.
Ada lah juga komplikasi, usus kurang selesa, tak lalu makan, jalan pun kena perlahan-lahan.
Tetapi selepas dua minggu suami masuk kerja balik, selepas lama bercuti, nampaknya kesihatannya semakin memuaskan. Tiada gangguan2 atau komplikasi usus. Harap2 keadaan ini berterusan.
Walaupun berat badan belum naik, tapi kalau mycikgu tengok sekeliling,, ramai lagi yang lebih kurus-kurus.
Walaupun selera makan dah naik dan baik semula, berat badan tak naik cepat, baru 67 kg sahaja, berat asal sebelum pembedahan 82 kg... dah hampir obess.
Masih lagi mengamalkan beberapa amalan seperti:

1. advance plus
2. daun belalai gajah yang diblend dengan epal hijau
3. bit root diblend dan dicampur madu
4. mengamalkan quranic medicine yang diambil dari Ustaz Lokman, Darul Hidayah

Selain tu diet juga berubah:
1. beras diganti dengan beras basmathi, kurang kanji
2. minyak zaitun digunakan ganti minyak kelapasawit
3. garam bukit
4. telur omega
5. ayam organic HPA

Kalau dilihat kembali, kos of living meningkat sedikit, tetapi rezeki Allah yang bagi. Setakat ini tidaklah jadi kesulitan walaupun belanja dapur meningkat.
Sel-sel kanser sentiasa ada terpendam, menunggu masa yang sesuai untuk muncul kembali. Kemunculan kembali mungkin disebabkan:
1. stress kurang rehat
2. faktor pemakanan
3. daya imunisasi berkurang
Seorang pesakit kanser , doktor kata , kansernya mungkin relapse... jadi perang dengan kanser ni sentiasa berterusan.
Semoga semua langkah dan amalan diberkati Allah. Kita merancang, tetapi hanya Allah yang menentukan segalanya. Kita sebagai hambaNya seharusnya redha, apa yang Allah tentukan adalah yang terbaik.

Sunday, November 11, 2012

sambung lagi..

dah lama betul tak menjenguk blog ni, dah berhabuk dan bersawang gayanya. sibuk dengan hal seharian, sampai tak sempat nak update blog. lagipun, bila mood berblog tak ada, memang tak da kuasa nak menulis.

tik-tok-tik-tok (bunyi jam).. daripada chemo first cycle, suami dahpun menamatkan rawatan chemo dan radioterapinya. Selepas chemo kali pertama dulu, disambung pulak dengan radioterapi sebanyak 25 kali. So chemo ditunda, sampai habis radiotetapi. RT (Radiotetapi) di buat 5 kali seminggu, berturut2 hari, cuti 2 hari di hujung minggu. Jangkamasa buatnya tak lama, masuk bilik RT lebihkurang 25 minit... sudah. Oleh itu, suami berulang saja dari rumah. Dari rumah ke hospital lebih kurang sejam setengah. balik pulak sejam setengah. 3 jam travel sehari, utk dptkan rawatan 25 minit tu.

Selepas habis RT, sambung chemo lagi 6 kali. satu cycle 3 minggu, jadi semuanya lebih kurang 4 bulan. Last chemo pada 30 Ogos 2012, sambut 2 merdeka, merdeka Malaysia dan merdeka dari chemo. kesan chemo memang kurang menyenangkan. walaupun rambut suami tak gugur, tapi dari segi selera makan, paras tenaga memang menimbulkan kesan. Walaubagaimanapun, masih tolerable. Bila doktor pujuk, tambah satu cycle lagi, mentah2 suami tolak, sebab dah tak larat rasanya.

Selain daripada tu, suami juga mengalami rasa kebas2 ditangan. Selepas chemo, memang rasa tangan yang di Iv tu sakit menyucuk2. IV pun lambat masuk, kerana, kesan daripada chemo, urat2 jadi mengecut. Bahagian hujung jari2 tangan dan kaki, bertukar ke warna kehitam-hitaman. bila tanya doktor, doktor kata, memang kesan chemo macam tu. Doktor bagi vitamin, krim untuk mengurangkan kesan kesan tersebut.

Setiap kali, sebelum chemo, kena buat blood test. begitu juga selepas seminggu di chemo. Bacaan white blood, platelet, sedikit terjejas. Tapi doktor kata not that bad, in other words dia kata blood test result is excellent.. considering, sebab rawatan chemo.

Bila habis cycle chemo, doktor buat ct scan dan tumor marker test. Resultnya pun good news, Alhamdulillah. doktor kata, rawatan chemo tersebut berkesan. Ada juga pesakit yang tak respons dengan rawatan.

Walaubagaimanapun, rawatan chemo dan RT ada kesan sampingan. Yang mungkin kekal sepanjang hayat. Harap-harap pada masa hadapan, ada rawatan kanser yang tidak memudaratkan tetapi berkesan. Semoga Allah SWT mengizinkan ubat kanser jenis ini ditemui juga nanti.

Friday, June 15, 2012

chemoteraphy first cycle

Early next morning, we left house to hospital pantai. On the way, we stop for breakfast. From our house in laguna merbok, the journey took only 40 minutes, compared from our house in pendang, about 1 and a half hour.
Its a smooth journey. As usual, parking at the hospital is a problem, we parked outside the hospital compound, at a fuel station nearby, and walked to the hospital. We went straight to my hubby's room. He already had his breakfast.
 The doctor came to the ward, chit chatting a little bit and left. The arrangement was , a nurse will come and fetch my husband and he will be accompanied to the chemo room, on the ground floor. The ward was on the second floor.
It was quite a long wait, until 11.00 only a nurse came and bring my hubby to the chemo room.
the procedure was, explained by the doctor, they will inject a liquid which was said to lessen the side effect of the chemo. Next they will infuse water, to make the vein ready as a pathway for the chemical, cytoxin. Then another water to flush the left over chemical from the tube or the vein.
the needle was injected at the back of the left hands. The doctor said, my husband will be observed for half an hour then will be discharged.
It was said the whole process will take about 2 hours, but than, it was longer. they started at 12 something and finished after four. The girls, make a trip to a nearby hypermarket. But I'm staying in the hospital. Waiting outside, lunch in the cafetaria, solat at the hospital surau.. to pass the time.
There was another lady with BC in the chemo room, the doctor claimed she was cured already, and the treatment was only a normal follow up. The staff in the chemo room are also friendly and helpful. I asked them if a patient while doing chemo can go to the toilet or eat, she said of course they can. She also said, some patient bring food and eat while on chemo. So I went to the cafetaria and bought some buns, so that my hubby wont starved in the room.
After the whole process which was near five (I remembered the dreadful journey on the bridge yesterday) we were allowed to go home. My husband had his rice, said that his hand was quite numb and had pricky sensation. Maybe the tiny veins had been teared by the last flushing, because the drip was quite fast.But he still had his appetite. After finishing his meal, we quickly gathered his things and head home.
This time, there was not so many cars on the bridge.. and the journey was a smooth one. Its a beautiful ride.
I'll write about side effect of chemoteraphy on my next post, InsyaAllah.