WELCOMETuesday, January 25, 2011

Namrud mencabar supaya tentera-tentera maalaikat datang menyerang tenteranya yang terdiri daripada 700 ribu tentera berkuda yang lengkap bersenjatanya.
Ketika Namrud dan tenteranya telah berkumpul di padang yang luas, maka Allah memerintahkan nyamuk keluar dari lautan. Lalu keluarlah tentera nyamuk hingga menutupi permukaan bumi dan langit.
Kemudian nyamuk bertanya: “Ya Tuhan kami, apakah yang harus kami laksanakan?” Allah berfirman: “Aku telah menjadikan rezeki kamu semua pada hari ini berbentuk daging tentera Namrud.”


Kemudian Allah SWT memberikan kekuatan kepada nyamuk-nyamuk tersebut. Lalu nyamuk-nyamuk tersebut menyerang tentera Namrud, menghisap semua darah mereka, Allah memerintahkan kepada nyamuk agar menunda penyeksaan terhadap Namrud. Agar ia dapat melihat sendiri kehancuran tenteranya. Maka nyamuk-nyamuk itu pun membiarkan Namrud sehingga ia dapat pulang ke istana.

Nabi Ibrahim as. merasa hairan dan takjub melihat peristiwa tersebut. Kemudian Allah berfirman kepadanya:

“Wahai Ibrahim, demi kemuliaan dan keagungan-Ku, sekiranya engkau tidak meminta kepada-Ku supaya mengutus tentera nyamuk, tentu aku akan mengirimkan yang lebih halus daripada nyamuk, jika seribu di antaranya berkumpul menjadi satu tidak mencapai besarnya nyamuk, tentu akan aku musnahkan juga mereka dengannya.”

Ketika telah dekat seksaan untuk Namrud, lalu Allah memerintahkan seekor nyamuk untuk menjalankan tugas tersebut. Nyamuk itu berkeliling di sebatang pohon selama tiga hari. Setelah sampai tiga hari, maka ia masuk ke dalam kepala Namrud melalui lubang hidungnya. Kemudian ia memakan otak Namrud selama 40 hari.

Begitu besar sifat pengasih dan penyayang Allah SWT. Allah tidak menyeksa Namrud dengan segera, tetapi masih diberi masa ia bertaubat. Masa tiga hari yang diberikan terhadap nyamuk tersebut tidak digunakan oleh Namrud untuk menerima kebenaran Allah SWT. Maka jadilah Namrud tergolong ke dalam orang-orang yang dimurkai Allah SWT.

Sekarang masyarakat amat takut akan nyamuk. Berbagai kempen yang menelan belanja ratusan ribu ringgit dibuat untuk menyedarkan orang ramai tentang bahaya nyamuk. Terbukti sudah nyamuk , seekor makhluk yang lemah memberikan impak yang begitu besar kepada manusia. Begitulah , jika diizinkan Allah, seekor makhluk yang dianggap lemah boleh membunuh, dengan cara yang amat ditakuti. Denggi, Encephalitis, malaria, adalh antara penyakit yang dibawa oleh nyamuk. Pada masa-masa akan datang, mungkin banyak lagi penyakit yang dibawa oleh makhluk-makhluk lemah ini menggugat keselamatan manusia.

Oleh itu, kita tidak boleh memandang remeh sebarang perkara. Semuanya perlu diberi perhatian dan diambil berat. Barulah kita hidup selamat dunia dan akhirat.--------------------------------------------------------------------------------Dipetik Dari Buku: 1001 Durjana - Himpunan Kisah Insan Derhaka

Pengarang: Muhammad Isa Selamat

No comments: