WELCOMETuesday, November 2, 2010

Yang menarik perhatian...

Kesian negara jiran, lepas satu..satu musibah melanda. Mereka memanggilnya kiamat kecil. Yg terakhirnya letusan gunung merapi. Di sebalik cerita letusan ni ada cerita yg menarik di mana rupa2nya, gunung ni ada penjaga atau penguncinya. Pengunci (Spiritual Guardian) ni dilantik oleh sultan tempat tersebut. Lebih dikenali dgn nama Mbah Marjan, berusia 85 tahun. Mbah bermaksud datuk. Nama sebenarnya Raden Ngabehi Surakso Hargo. Antara tugasnya ialah berkomunikasi dgn semangat gunung, mengadakan acara menghantar hadiah antaranya minyak wangi, kain dan 8 tahun sekali pelana kuda.
     Gaji untuk tugasnya hanya $1/bulan. Beliau mula terkenal bila gunung merapi memberi amaran akan meletus pada tahun 2006. Penguatkuasa mewajibkan semua berpindah termasuk Mbah Maridjan yg rumahnya cuma 5 km drp puncak gunung. Tapi beliau enggan kerana menurutnya Merapi tidak akan mengeluarkan larva, ternyata telahannya benar.
    Walaubagaimanapun, 26/10/2010 walaupun didesak supaya berpindah dia tetap enggan kerana katanya dia ada tanggung jawab dan masanya dgn merapi sudah hampir. 13 orang yg memujuknya pada hari tersebut turut terkorban. Kali akhir komunikasi dengan salah seorang pemujuk melalui telefon menyebut Mbah Mardjan sedang solat. Debu panas bersuhu 1000 degree akhirnya mengorbankan Mbah Mardjan bersama 13 org yg turut berada di rumahnya. Mbah Mardjan ditemui dalam keadaan bersujud kerana dipercayai dia sedang solat pada waktu tersebut.
Mbah Mardjan di hadapan gunung Merapi 

Ditemui dalam keadaan bersujud    
Semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

No comments: