WELCOME



Thursday, August 21, 2008

..sambungan lawatan ke Medan

HARI KE DUA:



Selepas makan tengah hari di Parapat, mycikgu and gang naik bot untuk melawat ke Pulau Samosir di tengah Danau Toba. Perjalanan mengambil masa hampir 1 jam. Tempat pertama yang kami lawati ialah Ambarita.







Inilah rupa bot yang kami naiki. Keadaan air tenang dan its a smooth sailing. Dalam pelayaran ada seniman tasik yang menghiburkan kami dengan alunan lagu tradisi batak dan juga moden. Tapi kena beri sumbangan ikut ikhlas hati. Suhu agak sejuk dan berangin.







Di Ambarita, kami melawat perkampungan Batak. Inilah rupa bentuk rumah asal mereka. Ubahsuai dilakukan di bahagian belakang sementara bahagian hadapan dikekalkan untuk pelancong. Selepas itu kami ke Tomok. Ada kawasan perkuburan Raja Batak dan juga gerai cendera hati.





Setelah itu kami balik dan check in di Hotel Danau Toba. Inilah pemandangan sun set dari bilik mycikgu menginap.








Oleh kerana letaknya hotel ini di kawasan berbukit, banyaklah anak tangga yang terpaksa di naiki atau turuni untuk ke mana-mana.





Ini anak tangga yang dipuncaknya restoran hotel tempat kami makan malam dan sarapan.





Pemandangan dari bilik mycikgu. Tengok air tasik ni mycikgu rasa nak bersajak " I will arise, and go now, to the lake of Innesfree....
I could hear the water lapping...."


Naik bukit lagi, nak pergi sarapan lah ni.






HARI KE TIGA:

Bagi yang sudah bersarapan, tunggu nak naik bas untuk ke Brastagi.









Sempat posing beramai-ramai sebelum naik bas ke Brastagi.








Sebelum tu, ini rupa bumbung rumah batak. Hiasannya ukiran figure yang mengandungi cuma 3 warna. Putih, hitam dan merah. Simbol kepada kehidupan sebelum, semasa dan selepas.







On the way ke Brastagi, kami singgah di satu tempat tu untuk minum sejenis teh yang dipanggil teh halia. (Penduduk tempatan sebut teh jahe). Inilah ramuan-ramuan teh tersebut. Bau macam sup, tapi bila diminum rasanya manis. Rasanya agak pedas di lidah. Bila diminum badan terasa panas. Mungkin melancarkan perjalanan darah, .. dan juga angin dalam badan.




Ini merupakan penghujung tasik Danau Toba yang sepanjang 100 km. Dalamnya 450 meter dan luasnya 40 km. Pulau Samosir di tengahnya 3 kali keluasan Singapura. Jika mengelilingi Danau Toba dengan bas, ambil masa 3 hari, 3 malam , baru sampai satu pusingan.






Sebelum sampai ke Brastagi singgah untuk menyaksikan air terjun tertinggi di sini. Namanya air terjun Si Piso-Piso. Maknanya pisau. Mungkin kerana turunnya tajam macam pisau, atau cerita tentang seorang askar Jepun yang melakukan harakiri dengan pedang samurai di atas bukit berhampiran.




Dah sampai di Brastagi. Selepas makan tengah hari di Hotel Danau Toba cawangan Brastagi, singgah di pasar buah. Bukan jual buah sahaja, ada bunga-bungaan dan juga binatang peliharaan seperti arnab dan hamster.






Ada juga kereta kuda yang boleh disewa. Kalau naik keliling pasar buah bayarannya 15 000 rupiah. Lebih kurang RM 5.00.






Kami tak berhenti lama di Brastagi, kerana mengejar masa untuk balik semula ke Medan. Aktiviti shopping perlu diteruskan kerana hari pertama dulu, kedai-kedai ditutup sempena cuti kemerdekaan ke 63. Perjalanan turun dari Brastagi ke Medan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Jalannya pula bengkang-bengkok dan sempit. Sampai di Medan, check in ke hotel Garuda plaza. Pukul 5.00 petang , baru keluar semula ke pasar ikan. Pasar ikan tutup awal, lebih kurang pukul 6.00 peniaganya sudah mula berkemas-kemas untuk menutup kedai. Namun kami sempat juga membeli apa yang dihajati.

HARI KEEMPAT:
Awal pagi esoknya, pukul 6.30 pagi waktu Medan kami sudah bertolak ke airport kerana flight pukul 7.35 pagi. Nak check in bagasi tentu lebih lama kerana beg yang masa datang dulu hanya satu, sekarang dan jadi tiga atau empat.







Sambil check in, di airport, sempat juga bergambar kenangan.









Bergambar bersama tourist guide kami yang pandai buka cerita semasa perjalanan di atas bas bagi menghilangkan bosan.








The trip is a success. I think everyone is satisfied.









Dan berharap akan melancong bersama-sama lagi pada masa akan datang.








Thank you everyone for being a nice company.







Mycikgu hope everyone will have sweet memories of this tour.







As for Jagungmas family, and Pak Lompor, thank you for taking good care of us during our journey. Alhamdullillah, semuanya selamat sampai ke rumah masing-masing lebih kurang jam 12.00 tengah hari.























No comments: